Tarih dilek ve temenni değil, kural ve disiplin manzumesidir. Yaşanan hiç bir şey bir daha yaşanmaz ama yaşanacak her şey yaşanmışların izlerini taşıyacaktır. O nedenle bu izleri yaşanan olayların içinden ayıklamak ve bu izleri takip ederek, geleceğimize yönelik ipuçlarına ulaşmak, insanoğlunun en önemli görevi olmalıdır. Zira izleri ve ipuçları olmayan bir geleceğin tarihini yazmak ve bu yazılan tarihi yaşamak, ölümden sonraki hayat kadar belirsiz ve ütopiktir.
Eyleme dönüşmeyen düşüncelerin bile insanlığın tarihinin oluşmasında bir işlevi vardır. Düşüncelerinizin bu tarihsel işlevini yerine getirebilmesi için, nitelikli düşünce formatını kullanmamız gerekir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Maziyi bilmeyenler hali tahlil edeme, istikbale hükmedemez” direktifinden hareketle tarihe ilgi duyan okuyucularımızın nitelikli bir düşünce formatı ile tarihsel her eylemin anlamı ve şifresini çözmesine Tarih Terimleri Sözlüğü” önemli katkılılarda bulunacaktır.
Çünkü terim; bilimsel ve sanatsal kavramları dile getiren, anlam yüklü sözcüklerdir. Terimler, konuşma dilindeki sözcüklerden farklı olarak, herhangi bir bilim ve sanata özgü tek ve kesin bir anlamı dile getirirler.
Terimlerin anlamını bilmek, aldatılmanın, kullanılmanın önündeki en büyük engeldir. Her dönemde egemenlerin kullandığı bilgi kirliliğinin önüne geçmek, sözcüklerin ve özellikle de terimlerin doğru olarak kavranmasıyla olasıdır.
Her şeyin gün ışığındaki kadar net ve görünür olduğu bir dünyanın umudu ve inancıyla…