"Okumak ve yazmak", insan için yaşamsal değer taşıyan "bilme ve bildirmenin" temel yapı taşlarıdır. İnsan bilmek ister, hayatı, dağı, taşı, canlı cansız, somut soyut, doğru yanlış, güzel çirkin her şeyi merak eder. Söz konusu merakı giderecek olanda kuşkusuz okuma bilgi ve becerisidir.
Yıllarca ilkokuma yazma öğretimi özellikle de mesleğe yeni başlayan öğretmenlerce zor olarak algılanmıştır. Şüp-hesiz bunda en önemli etkenlerden birisi ilgili literatürün mesleki deneyimi az ya da hiç olmayan öğretmenlere birinci sınıfta görev verilmemesini tembihlemesi ve yöneticilerinde (şartlar uygun olduğu takdirde) bu yönde hareket etmeleridir. Öncelikle şu hususun altını çizmekte yarar var. Oda şu ki, birinci sınıfta öğretmenlik yapmak zor kolay ve basit bir süreçtir. Çünkü bireyin öğrenme sürecinde ki gelişimin doğrudan ve somut olarak gözlen-diği bir alandır. Ancak yukarda zahmet söz-cüğüyle vurgulanmak istenen, okulun ve öğrencilerin içinde bulunduğu sosyo ekonomik düzeyin alt düzeyde olması, kırsalda bulunulması, okul öncesi eğitim alınmaması, ailenin destek vermemesi, bireyin hazır olmaması ya da öğrenmeye karşı isteksizlik hali gibi faktörlerin getireceği yükün doğrudan öğretmene yansıması anlamında kullanılmıştır.
Bu kitap kuramdan uygulamaya anla-yışı çerçevesinde ilgili literatüre katkı sunmak, başta öğretmen ve öğretmen adaylarının müracaat edebilecekleri başucu kaynak kitap olması amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda eser dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde okuma yazma öğretiminde fizyolojik, psikolojik ve sosyal etkenler, ikinci bölümde yapılandırmacılık ve okuma yazma, üçüncü bölümde okuma ve öğretimi, dördüncü bölümde yazma öğretimi, beşinci bölümde okuma yazma yöntemi olarak ses temelli cümle yöntemi, altıncı bölümde okuma yazma öğretim materyalleri, yedinci bölümde ilkokuma yazma öğretiminde oyunlar, sekizinci bölümde ilkokuma ve yazma öğretiminde ölçme ve değerlendirme ve dokuzuncu bölümde de ses temelli cümle tekniği ile ilkokuma ve yazma öğretimi uygulama çalışmaları yer almaktadır.