Yazar, günümüzde Sinan taklidi olarak inşa edilen camileri ve yaratıcı-özgün modern camilerin yapılmamasını eleştiriyor. Bunu eleştirirken modernliğin tarifini yapan yazar Osmanlı İmparatorluğuna kadar giderek, toplumu sosyal yapısını inceliyor ve “modern olamayışımızın” nedenlerini bulmaya çalışıyor. Kitapta, Tanzimat Fermanından sonra sırasıyla günümüze kadar gelen pek çok yenilenme (modernleşme) hareketleri de teker teker incelenmiş. Rönesans ve Mimar Sinan’dan da örnekler veren yazar Avrupa ve Türk dünyası arasında bir kıyaslama yapmaya çalışmış.
Ayrıca 19.yüzyıldan günümüze kadar geçen zamanda Türk Mimarisini değerlendiren yazar Küreselleşme ve AB süreciyle yaşanan sosyal etkileri tahlil ederek mimarinin günümüzdeki son durumunu da anlatmaya çalışmış. Yazarın kitapta, Divan Edebiyatını ve Geleneksel Türk Musikisini de değerlendirdiğini görüyoruz.
Özgün ve yaratıcı Avrupa mimarisinden örnekler veren yazar cami mimarisini üç ana gruba ayırıyor. “Taklit Camiler, Stilize Camiler ve Özgün Camiler” Örnek olarak, kitabın son bölümünde; 1956’dan günümüze kadar geçen zaman içinde inşa edilmiş, 18 adet modern cami de yer almaktadır.