Yabancı ülkelerde ringe Türk bayrağı sarınarak çıkmayı âdet edinmiş bir milli sporcu, Türkiye’nin ilk profesyoneli, seksenli yaşlarını sürerken milli takım arkadaşının cenazesine gider ve üzerinde al bayrak örtülü tabutu görür, “Adım Garbis Zakaryan, ben de milli sporcuyum, öldüğümde tabutuma Türk bayrağını örterler mi?” der gazetecilere.
Yazarımız bu sözün peşine düşer ve ilginç bir yaşamla, yaşanmışlıkla karşılaşır. O hayatı bizlere romanında lirik bir üslupla nakleder.
Zakaryan’ın yaşadığı serüvenlerle birlikte Türkiye’nin yakın tarihinde kırılma noktası olan “6-7 Eylül Olayları”na Garo Nerdesin romanında bir başka pencereden bakılmaktadır.
Garo Nerdesin, eve katkı için sabahın köründe sokaklarda avaz avaz bağırarak gazete satan, aynı zamanda bir çorapçıda çalışan çocuğun dört kıtada başarılarıyla bir efsane hâline nasıl geldiğinin ve ilköğrenimini bile tamamlayamamış Garbis’le, beş dil bilen bir İtalyan kızı Ersilya arasındaki ölümsüz aşkın öyküsüdür aynı zamanda.
Genç yazarımız Emina Temel, Mardin (Nusaybin)’de doğmuş, orta öğrenimini Nusaybin’de tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesini bitirmiştir. Şişli Belediyesi’nde hâlen şehir plancısı olarak görev yapmaktadır, aynı zamanda lisanslı boks hakemidir.
Bu nitelikli eserin yazarı Emina Temel’i edebiyat dünyasına kazandırmaktan ve siz değerli okuyuculara tanıtacak olmaktan kıvançlıyız.