Bu kitap temel olarak çocukluk, ergenlik, erişkin ve yaşlılık dönemini yaşayan bireylerde izlenen depresif durumlar ile bipolar bozuklukları ele elmaktadır.
Önce bu tablolarla ilgili tarihsel yaklaşımlar ve varsayımlardan söz edilmekte, görülme sıklıkları, sınıflandırılma sistemlerinde ele alınış biçimleri verilmektedir.
Daha sonra bu durumların oluşmasında rol oynayan; kalıtımsal özellikler, risk etkenleri, kişilik yapıları, çocukluk ve sonraki dönemlerde yaşanan strestler ve olumsuz yaşam olayları, psikososyal duyarlılık, psikodinamik ve bilişsel etkenlerden söz edilmekte, ayrıca beyin biyokimyası ve beyin görüntüleme çalışmaları sonuçlarıyla ilgili güncel bilgiler verilmektedir.
Tedavide kullanılan ilaçlar ve EKT, TMS, NVU, DBU, Işık tedavisi ve uyku yoksunluğu tedavileri gibi somatik tedaviler yanında, psikodinamik psikoterapiler, aile tedavileri, bilişsel-davranışsal tedaviler ve kişiler arası tedaviler gibi psikoterapötik tedavi yaklaşımları da örneklerle anlatılmaktadır. Ayrıca hastalık belirtilerinin oluşmalarında rol oynayan özel beyin bölgeleri ve buraları özgün olarak etkileyen tedaviler ile tedaviye dirençli olgularda izlenmesi gereken yaklaşımlar vurgulanmakta, emzirme ve gebelik dönemi gibi özel durumlarda yapılması gereken tedavi yaklaşımları verilmektedir.
Yine bu tabloların diğer psikiyatrik ya da tıbbi hastalıklar ve bağımlılık durumlarıyla ilgili olarak gösterebildikleri birliktelik durumları işlenmekte ve özellikle depresyon konusunda birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapılması gerekenler tartışılmaktadır.
Kitabın kendi sınırları içinde, bu konularla ilgilenen her düzeydeki profesyonele ışık tutacağını ümit ediyoruz.